Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Για το άνοιγμα του καρα-ανοιχτού επαγγέλματος, με τις πιο καρα-κλειστές διαδικασίες στην Ελλάδα.

Ο Παπακωνσταντίνου άνοιξε-εντελώς από σύμπτωση και κατά λάθος το επάγγελμα του μηχανικού...

Η τρέχουσα κυβέρνηση έκανε κάτι που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αναφέρει…
Άνοιξε –χωρίς να το ξέρει- το επάγγελμα του μηχανικού.
(διαβάστε το ΜΕΡΟΣ Α εδώ>>)
Στην Ελλάδα εώς πρόσφατα ίσχυε κάτι πολύ οξύμωρο στον τεχνικό κόσμο. Για την έκδοση μιας μελέτης οικοδομικής άδειας υπεύθυνος έπρεπε να είναι ΕΝΑΣ και ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ μηχανικός (ανά κατηγορία) ο οποίος σφράγιζε την μελέτη και έκοβε τις από τον νόμο προβλεπόμενες αμοιβές. Η άλλη λύση για να σφραγίσει κάποιος μία μελέτη ήταν να... έχει μία αμιγώς μελετητική εταιρία (είναι σχετικά λίγες). Δηλαδή αν κάποιος μηχανικός είχε μία απλή εταιρία με έναν οικονομολόγο π.χ. και έναν μάστορα, δεν είχε δικαίωμα η εταιρία να εκδώσει και σφραγίσει την μελέτη αλλά έπρεπε σαν άτομο ο μηχανικός να σφραγίσει την σχετική μελέτη. Το ίδιο συνέβαινε και σε τεχνικές εταιρίες που ΟΛΑ τα μέλη της ήταν μηχανικοί! Έπρεπε ΜΟΝΟΝ ένας να σφραγίσει την αντίστοιχη μελέτη. Αυτό λοιπόν άλλαξε καταλάθος ο κος Παπακωνσταντίνου!!

Αλλάζοντας τον τρόπο φορολόγησης από τεκμαρτό υπολογισμό σε έσοδα έξοδα, πλέον ο μηχανικός ως άτομο μπορεί να πληρώσει φόρο εώς και 40%, κάτι το οποίο δεν συμφέρει την εταιρία φυσικά!
Άρα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να μπορούν οι εταιρίες που στελεχώνονται από μηχανικούς να υπογράφουν – άρα και φορολογούνται ως εταιρίες.
Την λύση την έδωσε το ΤΕΕ –και καλά έκανε- δίνοντας πλέον την δυνατότητα στις εταιρίες που στελεχώνονται από μηχανικούς να καταθέτουν αμοιβές σαν εταιρίες!
Έτσι λοιπόν ο Παπακωνσταντίνου άνοιξε-εντελώς από σύμπτωση και κατά λάθος το επάγγελμα του μηχανικού…

Τέλος να πούμε για τις ελάχιστες αμοιβές.
Η αλήθεια για το θέμα είναι πολύ απλή.
Ότι επιπλέον πλήρωνε ο πολίτης λόγο των ελάχιστων αμοιβών είναι χρήματα τα οποία εισέπραττε το κράτος (φόροι) το ασφαλιστικά ταμεία ταμεία (τσμεδε) και το ΕΜΠ (με συμφωνία που έκανε ο τοσίτσας!)
Να πούμε δηλαδή ότι η πλειοψηφία των αμοιβών ήταν πάνω από την ελάχιστη οπότε σπάνια γινόταν η χρήση της. Στις περισσότερες περιπτώσεις που γινόταν χρήση της, αν η ελάχιστη αμοιβή ήταν 1200€ τότε ο μηχανικός φορολογούταν για 1200€ έκοβε κρατήσεις φόρους κλπ για 1200€ αλλά εισέπρατε από τον πελάτη 600€!!!

Επίσης να πούμε ότι οι μηχανικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους επιστήμονες της χώρας. Σήμερα δουλεύουν με μπλοκάκι και επωμίζονται ασφάλειες παρακρατήσεις κ.α. Τελευταία ακούσαμε για μηχανικούς που δουλέυουν με την ώρα.
Το επάγγελμα γενικά έχει φεφτυλιστεί οπότε το τελευταίο που θα αγχώσει τους μηχανικούς είναι η ελάχιστη αμοιβή. Η κατάργησή της απλά θα επιφέρει υστέρηση εσόδων για το κράτος, υστέρηση εσόδων στα ταμεία και το ΕΜΠ

Αυτά το λίγα..
Taxalia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου