Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Το πολιτικό μαύρο χρήμα και οι καλές προθέσεις Ραγκούση

 ragkousis2Μάλλον σε συμβολισμό παραπέμπει η επιλογή της γιορτής των Θεοφανείων από τον υπουργό Εσωτερικών  Γιάννη Ραγκούση να εξαγγείλει την κατάθεση σχεδίου νόμου που θα προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Κάνοντας λόγο για «σύγκρουση με τη γκρίζα πλευρά του κομματικού κράτους» ο κ. Ραγκούσης περιέγραψε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου: •    Δημιουργία νέας, διαρκούς και ανεξάρτητης Αρχής την οποία θα στελεχώσουν ανώτατοι δικαστικοί και όχι βουλευτές. Η εν λόγω Αρχή έρχεται να... αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα επιτροπή ελέγχου της Βουλής
•    Πιο αυστηρές ποινές με διοικητικές κυρώσεις για κόμματα, υποψηφίους αλλά και τρίτους παράγοντες με ορατό το ενδεχόμενο στέρησης του βουλευτικού αξιώματος σε περίπτωση παρανομιών
•    Αναδρομικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών με ακριβή προσδιορισμό της προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει αποκτηθεί και με παρακολούθηση κάθε μεταβολής. Σκοπός είναι να ελέγχεται εκτός του «έσχες» και ο αυτοσκοπός: το «πόθεν».
•    Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των εσόδων και των δαπανών των πολιτικών και των κομμάτων στο διαδίκτυο.
Αν πραγματικά οι καλές προθέσεις του Γιάννη Ραγκούση γίνουν νόμος του κράτους, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα αποκαλύψουν οι αναδρομικοί έλεγχοι του «πόθεν» ο πλουτισμός των εθνοπατέρων.
Υπάρχουν βέβαια πολλές αμφιβολίες αν οι εθνοπατέρες ψηφίσουν ένα νόμο «χαρακίρι». Είναι δε προφανές ότι θα επικαλεστούν τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος, τα οποία τους θωρακίζουν από διώξεις, εκτός από τα αυτόφωρα κακουργήματα, και το αδίκημα της δυσφήμισης με άδεια της Βουλής.
Νομικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν ότι απαιτείται αναθεώρηση των άρθρων 61 και 62 του Συντάγματος, προκειμένου να έχει εφαρμογή ένας τέτοιος νόμος.
Ένα θέμα είναι και το χρονικό βάθος του αναδρομικού ελέγχου. Πόσο πίσω θα πάει ο έλεγχος; Και τι νόημα θα έχει η αποκάλυψη παράνομου πλουτισμού όταν έχει επέλθει ήδη ο χρόνος της παραγραφής των αδικημάτων;
Το μόνο αδίκημα που δεν παραγράφεται είναι η κατοχή μαύρου χρήματος και περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα. Και ασφαλώς είναι πολλοί πολιτικοί σε αυτή την κατηγορία.
http://kentri.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2071:2011-01-09-07-36-47&catid=36:2009-05-01-09-41-21&Itemid=77

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου