Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Επιτέλους τσάκισαν ένα πανίσχυρο καρτέλ..το ΤΕΕ !

...ενώ κλείνουν τα μάτια στα καρτέλ τραπεζών,τροφίμων,τσιμεντων , σιδήρου κλπ ληστών των πολιτών που έχουν από χρόνια καταγγελθεί.Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας πλήρωσε την αυθάδειά του να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες κατά των πανίσχυρων χαλυβουργιών.Ζητείται εισαγγελέας
Σύμφωνα με σχετική χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού,στο ΤΕΕ επεβλήθη πρόστιμο 60.000 ευρώ και σειρά άλλων όρων επειδή σύμφωνα με την απόφαση υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών.Κατά την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι πράξεις αυτές συνιστούν... σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία κυριολεκτικά οργιάζουν όλα τα μεγάλα καρτέλ στην Ελλάδα και γονατίζουν τους προυπολογισμούς των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
Ενώ οι οικονομικές ομάδες των τραπεζών,των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ,των χαλυβουργιών,των τσιμεντάδικων κλπ που έχουν κατά καιρούς επίσημα καταγγελθεί στην Επιτροπή και το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζουν ανενόχλητες το καθημερινό πλιάτσικο σε βάρος των πολιτών,η Επιτροπή ανακαλύπτει -χωρίς μάλιστα να υπάρξει καταγγελία το ..καρτέλ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας!

Η εξήγηση γι αυτούς που γνωρίζουν είναι φανερή:

Τον Ιούνιο του 2008 και αφού επίσημα έχει καταγγελθεί από την εταιρεία IRON TENCO το καρτέλ του σιδήρου στην Ελλάδα, το ΤΕΕ επιβεβαιώνει με δική του παρέμβαση όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της από την καταγγελία αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού και παρά ταυτα προκλητικά αδρανεί.Η παρέμβαση εκείνη του ΤΕΕ αναγκάζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει έρευνα στις χαλυβουργίες και τους μεγαλεμπόρους τους τον Ιούλιο του 2008.

Το γεγονός έχει φέρει την Επιτροπή σε εξαιρετικά δυσκολη θέση, καθώς τα στοιχεία  που έχει στα χέρια της εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνουν όλες τιςκαταγγελίες.
Ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ζητά προκλητικά με εξώδικο από την Επιτροπή να μήν ανοίξουν οι σκληροί δίσκοι που έχουν κατασχεθεί κατά την έρευνα στη χαλυβουργική..
Τρία σχεδόν χρονια αργότερα κανένας δεν γνωρίζει το πόρισμα της έρευνας στις χαλυβουργίες.Ούτε φυσικά έχουν προσαχθεί οι φερόμενοι σαν μέλη του καρτέλ σιδήρου στο εδώλιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή έχει σπεύσει εν τω μεταξύ με συνοπτικές διαδικασίες να εκδόσει μια αθωωτική απόφαση για τον μεγαλέμπορο σιδήρου που κατέστρεψε την εταιρεία που έκανε τις καταγγελίες κατά των πανίσχυρων μεγαλοβιομηχάνων Κωσταντίνο Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής και Νίκο Στασινόπουλο της ΣΙΔΕΝΟΡ *.Είναι η απόφαση -σκάνδαλο που πρόσφατα ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας δίνοντας ένα ισχυρό χαστούκι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πληγή που άνοιξε στην Αντιμονοπωλιακή Αρχή τότε η θαρραλέα στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι μεγάλη και εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει.Η χθεσινή καταδίκη του ΤΕΕ μόνο κάτω από το πρίσμα της υπόθεσης των χαλυβουργιών βρίσκει πειστική εξήγηση.Επρεπε να δοθεί και άλλο  μήνυμα σε όσους τολμούν να καταγγείλουν καρτέλ στην Ελλάδα τι τους περιμένει..

Ο χειρισμός της υπόθεσης του καρτέλ του χάλυβα απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταγγελθεί πολλαπλά τα τελευταια χρόνια.Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Σανιδάς ουδέν έπραξε παίρνοντας στα χέρια του τις καταγγελίες.Το ίδιο και οι εκάστοτε υπουργοί Ανάπτυξης.

Η οικοδομή στην Ελλάδα αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας και έχει καταρρεύσει.Οι παραδοσιακοί πολυεκατομυριούχοι ιδιοκτήτες των χαλυβουργιών ανήκουν στην ομάδα των ελλήνων που σαν μέρος της οικονομικής ελίτ είναι συνυπεύθυνοι για την οικονομική κατάρρευση της χώρας και τη διαχρονική ληστεία σε βάρος των πολιτών.Το ακαταδίωκτο που προκύπτει από την οικονομική τους δύναμη πρέπει να τερματιστεί εδώ και τώρα.

Ζητείται ένας εισαγγελέας να πάρει αυτό το κείμενο  και να μας καλέσει για εξηγήσεις.
Ετσι μόνο θα έχει ξεκινήσει η κάθαρση.



Παρατείθεται η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

 
      

Διαπίστωση παράβασης των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») και επιβολή προστίμου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας («ΤΕΕ») επειδή με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας («ΤΕΕ») υπέπεσε σε παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»). Ειδικότερα, το ΤΕΕ, το οποίο συνιστά «ένωση επιχειρήσεων» κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών. Οι πράξεις αυτές συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων. Για την παράβαση αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στο ΤΕΕ πρόστιμο εξήντα χιλιάδων Ευρώ (60.000 ?).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, επίσης, στο ΤΕΕ:
α) να παύσει την παράβαση και να μην λαμβάνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών,
β) να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών κατά τρόπο σύμφωνο με το γράμμα και πνεύμα της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, και
γ) να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με δημοσίευση στο Ενημερωτικό του Δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τα ανωτέρω μέτρα συμπεριφοράς υπό β) και γ) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το ΤΕΕ μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου εξήντα (60) ημερών και, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΤΕΕ με την παρούσα Απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απείλησε χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων Ευρώ (10.000 ?) για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στην παρούσα υπόθεση, δεν αποκλείει στο μέλλον την επιβολή υψηλότερων προστίμων για τυχόν παραβάσεις ενώσεων, συλλόγων ή επιμελητηρίων ελευθέρων επαγγελματιών.

 *Στη φωτό εικονίζονται
οι μεγαλοβιομήχανοι χάλυβα Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και Νίκος Στασινόπουλος
stopcartel Newsdesk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου