Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μια αρχαία Αθηναία στο Βόλο


Το Βόλο θα επισκεφθεί εντός της άνοιξης η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία που ζωντάνεψε 2.500 χρόνια μετά από τον θάνατό της μέσω μιας εμπνευσμένης πρωτοβουλίας. Το νεαρό κορίτσι που πήρε «σάρκα και οστά» με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, θα «φιλοξενηθεί» τον Απρίλιο στο...
Μουσείο Τσαλαπάτα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες... του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», αποτελώντας το κεντρικό πρόσωπο της μεγάλης έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα τόσο στο Μουσείο του ΠΙΟΠ, όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Η έκθεση, που θα συνοδευτεί από συναφείς εκπαιδευτικές δράσεις, θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η Μύρτις, η οποία συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, αποκάλυψε το πρόσωπό της στο ευρύ κοινό, με την βοήθεια της επιστημονικής ομάδας που έπλασε κυριολεκτικά βήμα προς βήμα την μορφή της, έχοντας ως οδηγό το κρανίο, που διασώθηκε σε άριστη κατάσταση, καθώς και τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση του DNA. Το αποτέλεσμα της πρωτοφανούς, για τα ελληνικά δεδομένα, επιστημονικής προσπάθειας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά οι κάτοικοι της περιοχής μας.
Τις πληροφορίες του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» επιβεβαιώνει η γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη, η οποία ερωτηθείσα σχετικά, υπογραμμίζει ότι «πράγματι, βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας, ώστε τον Απρίλιο να ξεκινήσουμε από τον Βόλο το ταξίδι της Μύρτιδας στην ελληνική περιφέρεια και είμαι πανευτυχής, διότι στην περίπτωση του Βόλου, αυτό θα γίνει και σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο». Όπως εξηγεί η κ. Λούβη «η Μύρτις θα ταξιδέψει στο δίκτυο των Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην ενότητα της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης και των ατόμων με προβλήματα όρασης, μέσω της χρήσης της γραφής Μπράιγ. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία μας με την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων» υπογραμμίζει η κ. Λούβη.
Η Μύρτις παρουσιάζεται σε φυσικές διαστάσεις και αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο μιας επαγωγικής παρουσίασης, η οποία «αφηγείται» ουσιαστικά την πορεία που ακολουθήθηκε από τον εντοπισμό, έως και την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, της ανασύστασης, δηλαδή, της μορφής της μικρής Αθηναίας που έζησε στον 5ο αιώνα π.Χ. Η έκθεση θα διαρκέσει επί τρίμηνο περίπου στο Βόλο και «σκοπός μας είναι να πραγματοποιήσουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο άνοιγμα όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τους μαθητές, διότι η παρουσίαση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα έχουν σχέση με την Μύρτιδα, καθώς και άλλες δράσεις, που βασίζονται στην πεποίθησή μας ότι δεν είναι μόνον η Αθήνα κέντρο για τον πολιτισμό. Γι’ αυτό τον λόγο πάντοτε θα επιμένουμε ως Πολιτιστικό Ιδρυμα, καταλήγει η κ. Λούβη, για την εξαιρετική ποιότητα που οφείλουμε να δίνουμε στην ελληνική περιφέρεια, ως αναφορά τα πολιτιστικά δρώμενα».
Η μυστηριώδης Μύρτις
Η Μύρτις, ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα χιλιάδες θύματα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η γέννηση του 11χρονου κοριτσιού, που ζωντάνεψε χάρη στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, τοποθετείται κατά προσέγγιση στο 440 π.Χ., πριν από 2.500 περίπου χρόνια. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η επιδημία που έπληξε την Αθήνα στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ., αφανίζοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού της αρχαίας πόλης και μαζί τον σπουδαίο Αθηναίο πολιτικό Περικλή, ήταν η αφορμή για να χάσει την ζωή της η μικρή Αθηναία. Το 11χρονο κορίτσι βρέθηκε σε ομαδικό τάφο και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το κρανίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, με αποτέλεσμα να ανακτήσει την φυσιογνωμία του, με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η αλματώδης πρόοδος της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αντίστοιχης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μέσω των εφαρμογών της Πληροφορικής, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση απαντήσεων σε σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έχουν απασχολήσει την επιστήμη για πολλές δεκαετίας ή και αιώνες. Η ομάδα μελέτης του αρχαιολογικού υλικού που οργανώθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, έφερε με επιτυχία εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα. Στην ομάδα συμμετείχαν ο οδοντίατρος-βιολόγος-γενετιστής Χρήστος Γιαπιτζάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μοριακής Νευροβιολογίας του τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Φίλιππος Ν. Συνοδινός, ορθοδοντικός, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και η Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών.


Δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Η Μύρτιδα είναι το επίκεντρο των εξίσου σημαντικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου θα «φιλοξενηθούν» ευρήματα που σχετίζονται με τα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν επιτύμβιες στήλες από την αρχαία Δημητριάδα και όχι μόνο, φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με την Μύρτιδα, καθώς και πληροφορίες γραμμένες με το σύστημα Μπράιγ, για την διευκόλυνση των επισκεπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Ερωτηθείσα σχετικά η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, αναφέρει ότι «είναι, πράγματι, η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε ενεργά με το Μουσείο Τσαλαπάτα, αλλά υπάρχει επικοινωνία εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει να υπογραμμίσω ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς στηρίζει την ΙΓ΄ Εφορεία σε πολλές δράσεις που αναπτύσσονται. Στην προκειμένη περίπτωση, προσθέτει η κ. Ιντζεσίλογλου, η συνεργασία πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση της Μύρτιδας».
Όπως προαναφέρθηκε, στο Μουσείο του Βόλου θα παρουσιαστεί μια παράλληλη έκθεση που θα αφορά την Μύρτιδα, η οποία θα είναι έκθεση εικόνων, φωτογραφιών και προπλασμάτων της σταδιακής αποκατάστασης του προσώπου του κοριτσιού. Παράλληλα όμως, η ΙΓ΄ Εφορεία θα παρουσιάσει έκθεση «με επιτύμβιες στήλες από την Δημητριάδα και αλλού, που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου και έτσι θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία να εκτεθούν και να τις γνωρίσει και το ευρύ κοινό» αναφέρει η κ. Ιντζεσίλογλου. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούν και την έκθεση της Μύρτιδος αλλά και την περιοδική έκθεση που θα προετοιμάσει η ΙΓ΄ Εφορεία, δίνοντας έμφαση και στην προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Με αφορμή την συγκεκριμένη έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και την αίθουσα των ταφικών και να δουν από κοντά το περίφημο κοριτσάκι με το χτενάκι, τον τάφο, δηλαδή, οκτάχρονου κοριτσιού που αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φερών και ανήκει στην ίδια περίπου χρονική περίοδο με την Μύρτιδα. «Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την αίθουσα με τα ταφικά έθιμα, ενώ παράλληλα θα διοργανώσουμε περιοδική έκθεση, στον υπόγειο χώρο του Μουσείου» υπογραμμίζει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ και προσθέτει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι παράλληλα με την έκθεση της Μύρτιδας, θα εκτεθούν και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου, διότι είναι μέσα στους στόχους μας η αξιοποίηση όλου του αρχαιολογικού υλικού που έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή μας». Η συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δημιουργεί προοπτικές για πολλές ακόμη παρόμοιες διοργανώσεις και όπως υπογραμμίζει κλείνοντας η κ. Ιντζεσίλογλου «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συνεργάζονται δύο πολιτιστικοί φορείς και πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, διότι προβάλλεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο η πολιτιστική μας κληρονομιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου