Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Καθορισμός κατώτατων μισθών σε κατάλληλα επίπεδα...

...ως μέσο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας για την Κομισιόν, την ώρα που η Κυβέρνηση «νομιμοποιεί» μισθούς φτώχειας

Της Όλγας Σαράφη

"Οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση, οι οποίες θεσπίστηκαν το 2010, στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", καλούν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τον κοινωνικό διάλογο και να αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας με μέτρα που ...αποσκοπούν ειδικότερα στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας", επεσήμανε ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σχετικά με την έξαρση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και την ανάγκη καταπολέμησής του...
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 2010, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνται χωρίς κοινωνική  ασφάλιση. Το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός στο οποίο έχουν συντελέσει η εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης χωρίς ενιαίο και συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, η αύξηση της ανεργίας, η προαγωγή πιο ευέλικτων συστημάτων πληρωμής, η αύξηση της φορολογίας, οι άκριτες περικοπές μισθών, καθώς και η ευκολότερη συγκρότηση διασυνοριακών ομίλων επιχειρήσεων. Η αδήλωτη εργασία, σε περίοδο με αρνητικά ποσοστά ανάπτυξης και με έντονο το ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτελεί σημαντικό πρόσκομμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, βασικό παράγοντα μείωσης των φορολογικών εσόδων, καίριο πλήγμα στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δημιουργεί στρεβλώσεις ανταγωνισμού και περιορίζει την παραγωγικότητα.
"Η Επιτροπή συστήνει έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρόληψης (κυρίως μέσω καλώς προσαρμοσμένων κανονισμών περί φορολογικών ελαφρύνσεων και διοικητικών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων απλουστευμένων συστημάτων για την εγγραφή των εργαζομένων) ευαισθητοποίησης, κυρώσεων και επιβολής νομοθεσίας (ειδικότερα με την ενίσχυση των επισκέψεων στον εργασιακό χώρο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και απάτης στην καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τον καθορισμό κατώτατων μισθών σε κατάλληλα επίπεδα για να αντιμετωπισθεί η πρακτική της αμοιβής με "φακελάκι")προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας", σημείωσε σχετικά ο κ. Andor. Παράλληλα ο Επίτροπος ανέφερε την πρόθεση της Επιτροπής να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων έτσι ώστε να καταπολεμηθεί και να προληφθεί αποτελεσματικά το εν λόγω φαινόμενο. 
http://press-gr.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου