Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ηχηρό ράπισμα στην αναξιόπιστη Επιτροπή Ανταγωνισμού

απο τη δικαιοσύνη.Το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας ακύρωσε την απόφαση αθώωσης μέλους του καρτέλ σιδήρου που πρέπει τώρα να δικαστεί πάλι μαζί με τους μεγιστάνες της Χαλυβουργικής Κ.Αγγελόπουλο,της Σιδενόρ Ν.Στασινόπουλο και λοιπούς για τη σύσταση καρτέλ και την εσκεμμένη καταστροφή της εταιρείας IRON TENCO που τους κατήγγειλε.
Μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που χειρίστηκε η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τελευταία 5 χρόνια πήρε στο τέλος Δεκέμβρη απροσδόκητη τροπή.Ο λόγος για... τις δύο καταγγελίες της εταιρείας IRON TENCO η οποία πριν απο 4 χρόνια κατήγγειλε στην Αντιμονοπωλιακή Αρχή την εσκεμμένη καταστροφή της, η οποία σύμφωνα με αυτές υπήρξε άμεσο παράγωγο της σκανδαλώδους λειτουργίας καρτέλ σιδήρου στην Ελλάδα, το οποίο δρά ανενόχλητο μέχρι σήμερα καθορίζοντας εναρμονισμένα τις τιμές του σιδήρου για τις οικοδομές.

Υπενθυμίζεται ότι τό καρτέλ που αποτελούν οι χαλυβουργίες ΣΙΔΕΝΟΡ,Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος μαζί με τους αντίστοιχους χονδρεμπόρους τους σύμφωνα με τις δύο καταγγελίες της εταιρείας IRON TENCO και την καταγγελία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που ακολούθησε για να τις επιβεβαιώσει πλήρως, για μία δεκαετία καθόριζε εναρμονισμένα τις τιμές σιδήρου προκαλώντας μεταβολές σε αυτές την ίδια μέρα,την ίδια ώρα κατά το ίδιο ποσό.

Συγχρόνως οι μεγάλες χαλυβουργίες χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο την ημικρατική εταιρεία ελέγχου της ποιότητας του σιδήρου ΕΒΕΤΑΜ στην οποία αποτελούν σημαντικούς μετόχους ( προς δόξαν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σαν ελέγχοντες και ελεγχόμενοι),καθόριζαν το επίπεδο των εισαγωγών σιδήρου στη χώρα ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.Ετσι η επαπειλούμενη έναρξη εισαγωγών απο έναν νέο παίκτη της αγοράς όπως η καταγγέλουσα εταιρεία, απειλούσε με απορρύθμιση τον παραπάνω προσοδοφόρο γι αυτές μηχανισμό.
Η εναρμονισμένη διαδικασία διακοπής προμήθειας πρώτης ύλης απο μέλη του καρτέλ οδήγησε σε καταστροφή και κλείσιμο την IRON TENCO.

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν συνολικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποια διεχώρησε αυθαίρετα την καταγγελία στα δύο, προκειμένου να επιτύχει με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης την αθώωση του μέλους του καρτέλ που ευθύνετο άμεσα για τη διακοπή σιδήρου πρός την καταγγέλουσα εταιρεία, ενώ άφηνε χωρίς έρευνα και εκδίκαση το θεμελιώδες μέροςτης καταγγελίας, δηλαδή τη λειτουργία του καρτέλ.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από το γεγονός της έρευνας την οποία σύρθηκε κυριολεκτικά να κάνει η ίδια η Επιτροπή στις χαλυβουργίες και τους χονδρεμπόρους τους τον Ιούλιο του 2008 το αποτέλεσμα της οποίας όμως παραδόξως αγνοείται ,αφού μετά 2,5 χρόνια δεν έχει συνταχθεί κάν πόρισμα-εισήγηση !

Η απόφαση 29/30/10 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώνει την 442/V/2009 απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία επιχειρήθηκε η αθώωση του μέλους του καρτέλ που ευθύνετο άμεσα για τη διακοπή σιδήρου πρός την καταγγέλουσα εταιρεία.
Η απόφαση θέτει την υπόθεση αυτή σε νέα βάση αφού:

1.Αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή που εκδίκασε την υπόθεση είχε παράνομη σύνθεση.

2.Μία σειρά από κρίσιμους χειρισμούς και επί μέρους αποφάσεις επί της ουσίας της καταγγελίας που η παράνομα συγκροτημένη Επιτροπή έλαβε κατά την ακροαματική διαδικασία και βάσει των οποίων κατέληξε στην ακυρωθήσα τελική απόφαση, ακυρώνονται με την απόφαση αυτή.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω παράνομη διαδικασία και το άνευ προηγουμένου των παρανόμων επί μέρους αποφάσεων επί της ουσίας της καταγγελίας είχαν αποτελέσει και το περιεχόμενο των καταγγελιών και διαμαρτυριών των μετόχων της IRON TENCO κατά την 148 ημερών αντιμονοπωλιακή απεργία πείνας το 2009 έξω απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού ,γνωστή απο όλα τα ΜΜΕ στο πανελλήνιο.

3.Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υποχρεωμένη πλέον να εξετάσει το σύνολο τών δύο ταυτόσημων καταγγελιών, αφού παράνομα δεν είχε εκδόσει τότε εισήγηση για το σύνολο της πρώτης χρονικά από αυτές,ποτέ δεν εξέδωσε εισήγηση για τη δεύτερη  -επαναληπτική και δεδομένου  του γεγονότος ότι τώρα  εκκρεμεί επιπλέον και η έρευνα για την οποία είναι υποχρεωμένη να εκδόσει εισήγηση..!

4.Επιπλέον,επειδή σε κάθε περίπτωση έχει εν τω μεταξύ κριθεί από το Διοικητικό Εφετείο ότι η Διευθύντρια η οποία είχε υπογράψει την πρώτη ατελή εισήγηση κατείχε παράνομα τη θέση εκείνη και συνεπώς η πρώτη ατελής εισήγηση εκδόθηκε παράνομα, θα απαιτηθεί να εκδοθεί ούτως η άλλως νέα εισήγηση.

5.Τέλος η Επιτροπή Ανταγωνισμού και υπό τη σημερινή της σύνθεση υπό τον κύριο Δημήτρη Κυριτσάκη συνέχισε της προηγούμενες πρακτικές στην υπόθεση αυτή αφού με αυθαίρετες διαδικασίες απέρριψε το αίτημα της IRON TENCO,που ήταν βασισμένο στη νόμιμη παραγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης για εξέταση του συνόλου των καταγγελιών οι οποίες είχαν τεθεί υπ όψιν του, για ανάκληση της απόφασης αυτής η οποία τελικά ακυρώθηκε απο το δικαστήριο!

Στο σημείο αυτό αρκούμαστε να επισημάνουμε ότι η παραπάνω ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αναδεικνύει στο σύνολό της την απόλυτη αναξιοπιστία της Αντιμονοπωλιακής Αρχής και εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για το αν υπό τη σημερινή δομή και λειτουργία της,ανεξάρτητα από πρόσωπα, έχει το κύρος να χεiρίζεται και να λαμβάνει αποφάσεις για τέτοιες μεγάλες υποθέσεις.

Αλλά για τα ερωτηματικά αυτά θα επανέλθουμε αφού θα τα έχουμε θέσει επίσημα υπ οψιν του αρμοδίου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη..

stopcartel Newsdesk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου