Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μη εφαρμόσιμο το διαρκές του εγκλήματος της φοροδιαφυγής.

 eforiakoiΑυστηρότερο έγινε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την πλήρη ανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών.
Προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια. Η διαδικασία του Αυτοφώρου ενεργοποιείται από το πρώτο...
ευρώ ληξιπρόθεσμης οφειλής, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, τελών και εισφορών, αλλά ακόμα κι αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση ή αυτή είναι ανακριβής! Η φυλάκιση μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια. Η δημοσιοποίηση λιστών με φοροφυγάδες ή και οφειλέτες θα είναι γεγονός από φέτος. Ενώ στοχοποιούνται όλες οι ύποπτες ομάδες φοροδιαφυγής, χωρίς -αυτή τη φορά- να καταγράφονται τα επαγγέλματα.
Το αδίκημα της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται διαρκές για μέχρι 20 μήνες σε περίπτωση πλημμελήματος και 5 χρόνια για κακούργημα. Το Αυτόφωρο ενεργοποιείται για μη καταβολή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.
Έγκυροι πάντως νομικοί υποστηρίζουν, ότι η νομική επιστήμη έχει προσδιορίσει πότε ένα έγκλημα είναι διαρκές και πότε εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου και ένας νόμος δεν μπορεί να καταστρατηγεί πάγιες αρχές του ποινικού δικαίου. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του από τα δικαστήρια.
http://www.kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου