Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αυστραλία: «Διαζύγιο» από τους ΓΟΧ (παλαιοημερολογίτες)

Πόλεμος αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ΠαλαιοημερολογιτώνΗ Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων Αυστραλίας διακόπτει τη συνεργασία της με τους Γνήσιους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του φορέα κ. Θεοφάνης Μάρας, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της SBS.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση των κοινοτήτων Αδελαΐδα, Γούλουνγκονγκ, Νιουκάστλ, Σαιντ Άλμπανς και Κλάιτον, την περασμένη Κυριακή στη Μελβούρνη, μετά την εκτίμηση, ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας να συνεργαστεί με τους περιθωριακούς παλαιοημερολογίτες της...
παράταξης Αυξεντίου ήταν λανθασμένη.
 Η διακοπή της συνεργασίας της Ομοσπονδίας με τους ΓΟΧ συνέπεσε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να καθαιρέσει τον «Επίσκοπο» των ΓΟΧ στην Αυστραλία, Τριμυθούντος Χριστόδουλο, και να τον επαναφέρει στην τάξη των μοναχών για διάφορα εκκλησιαστικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων και ο χαρακτηρισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «αμαρτωλή θυγατέρα αμαρτωλής μητρός».
Σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της SBS, ο κ. Μάρας δήλωσε, ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής «ψηφίστηκε να αναχωρήσει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία, που βέβαια ανήκει στην Ομοσπονδία, από την παράταξη Αυξεντίου των ΓΟΧ».
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το επόμενο πνευματικό βήμα της Ομοσπονδίας ο κ. Μάρας απάντησε:
«Δεν αλλάζει τίποτα. Αυτοκέφαλη ήμασταν. Πήγαμε για να κάνουμε κάτι καλύτερο, αλλά δυστυχώς άλλαξαν τα πράγματα. Τέσσερεις αρχιερείς έφυγαν από το συνδυασμό (του κ. Αυξεντίου) και έμεινε η παράταξη με διαφορετικό συνδυασμό (αρχιερέων).
Η νέα παράταξη δεν ήταν γραμμένη πουθενά, ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών ούτε στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (της Ελλάδας). Τα μυστήριά μας δεν εγκρίνονταν ούτε καταχωρούνταν και έτσι το ζήτημα είναι πολύ απλό. Παραμένουμε με τον Επίσκοπο Χριστόδουλο, όλοι οι παπάδες παραμένουν στις θέσεις τους και προχωράμε».
Η υπαγωγή των κληρικών των ΓΟΧ στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία Αυστραλίας σημαίνει, ότι τόσο ο «Επίσκοπος» Χριστόδουλος, όσο και οι κληρικοί της ομοσπονδίας αποσχίζονται από τους Γνήσιους Ορθοδόξους Χριστιανούς, κατά τον κ. Μάρα «με τη θέλησή τους».
Σε ερώτηση, αν τα μυστήρια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας αναγνωρίζονται από την Ελλάδα, ο κ. Μάρας απάντησε, ότι δεν αναγνωρίζονται.
 «Το θέμα των μυστηρίων είναι ένα θέμα που το κοιτάμε για να δούμε ποια είναι τα δικαιώματά μας ως Εκκλησία που αναγνωρίζεται από την Αυστραλία. Είναι μία διαδικασία για την οποία έχουμε ζητήσει νομική συμβουλή και θα δούμε πού θα βγει. Για την ώρα, όμως, όχι».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ομολόγησε, ότι τα μέλη του φορέα μετάνιωσαν για την πνευματική υπαγωγή τους στους ΓΟΧ.
«Ξεκάθαρα, η ιδέα ήταν καλή, η επιλογή δεν ήταν καλή. Αν υπήρχε μία Ιερά Σύνοδος που ήταν αναγνωρισμένη και είχε μία σταθερότητα και μπορούσαμε να βρούμε εκκλησιαστική, πνευματική κάλυψη και να μπορούμε να έχουμε τα μυστήριά μας σε μια σειρά, η ιδέα ήταν καλή. Σαν επιλογή αυτής της Συνόδου, δυστυχώς δεν μας βγήκε σε καλό και βέβαια το μετανιώσαμε».
Ο κ. Μάρας απέκλεισε, επί του παρόντος, το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Ομοσπονδία το παράδειγμα της Κοινότητας Σίδνεϊ και να διαπραγματευθεί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή την υπαγωγή της στην κανονική εκκλησία.
«Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι, όχι. Αφήστε να δούμε τι θα γίνει πρώτα με την Κοινότητα του Σίδνεϊ και ύστερα κάθε Κοινότητα, που ανήκει στην Ομοσπονδία, θα κάνει τις δικές της εσωτερικές διαβουλεύσεις και θα δούμε τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχει μπει κανένα σκεπτικό πάνω σε αυτό το θέμα».

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο κ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ
http://neoskosmos.com/news/el/node/14668

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου