Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σημαντική η απήχηση του Ν. Καζαντζάκη στον αραβικό κόσμο.



Η σημαντική απήχηση που έχει ο Νίκος Καζαντζάκης σε κοινό και συγγραφείς του αραβικού κόσμου, καταδείχθηκε σε εκδήλωση του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ το περασμένο Σάββατο.
Επρόκειτο για ομιλία του Δρ. Ahmad Shboul από το Τμήμα Αραβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου Gleebooks και προσέλκυσε πάνω από 150 άτομα, από την παροικία μας αλλά και μη ελληνικής καταγωγής.
Ο Δρ. Shboul μίλησε για «καζαντζακικά» έργα που μεταφράστηκαν και διαβάστηκαν ευρέως σε αραβόφωνες χώρες και...
επηρέασαν Άραβες συγγραφείς σε δικά τους έργα.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα «ταξιδιωτικά» του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, όπου κατέγραψε τις σκέψεις και εντυπώσεις του από περιοδείες σε αραβικές χώρες.
«Αν και η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί από πέρυσι, εντούτοις είναι καλό που συμπίπτει χρονικά με τα συμβαίνοντα στον αραβικό κόσμο αυτή την περίοδο, που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη», ανέφερε στην εισαγωγή του ο Δρ. Άλφρεντ Βίνσεντ που παρουσίασε τον ομιλητή.
Η εκδήλωση αποτελούσε συνδιοργάνωση με τους «Φίλους του Νίκου Καζαντζάκη - Τμήμα Σίδνεϊ», ο πρόεδρος του οποίου κ. Αδριανός Καζάς, σημείωσε ότι «ο Καζαντζάκης στα ταξίδια του σε πολλές χώρες της  Ανατολής και της Δύσης, κι είναι αρκετά σε αριθμό, δεν αναφέρεται μόνο σε τουριστικά ενδιαφέροντα, αλλά κάνει πολιτιστική ψυχανάλυση του λαού ο οποίος κατοικεί αυτόν τόπο που επισκέπτεται».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τους γλυκούς ήχους από το κανονάκι που έπαιξε ο Mahmm Lelo (απέδωσε ακόμα και τον «Ζορμπά»). Αποσπάσματα από έργα του μεγάλου συγγραφέα διάβασε, τα ελληνικά και τα αγγλικά η κ. Χριστίνα Κανελλάκη.
Εκ μέρους του Φεστιβάλ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς παρισταμένους και συνδιοργανωτές, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Ουρανία Καρτέρη.
http://neoskosmos.com/news/el/node/14625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου