Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Οι υπέρογκες δαπάνες για τους πρόσφυγες, γονατίζουν την Αυστραλία.

Αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδο κράτησης
Στην Ελλάδα όμως λέμε "λεφτά υπάρχουν" (για αυτούς)...
Οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία, όπως αποκαλύπτει τελευταία έρευνα.
Μόνο η μετακίνησή τους και η μεταφορά τους από τα διάφορα κέντρα κράτησης σε άλλα, τους τελευταίους έξι μήνες στοίχισε στους φορολογούμενους $5.2 εκατ.
Αλλά αυτό δεν...
αποτελεί παρά ένα μέρος των εξόδων. Εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί σε προγράμματα και διαχείριση, σε ανακαινίσεις κέντρων κράτησης και επέκταση αυτών, δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που κρατούνται έχει αυξηθεί υπέρμετρα.
Ενδεικτικά να πούμε ότι μόνο δύο αεροπλάνα που ναυλώθηκαν στις 20 και 21 Απριλίου για να μεταφέρουν πρόσφυγες από το νησί των Χριστουγέννων που είχε υπερχειλίσει στη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα, στοίχισαν $380.000. Το κόστος ναύλωσης αεροπλάνων για την μεταφορά προσφύγων, τον Μάιο, από το νησί των Χριστουγέννεν στο Ντάργουϊν και τη Δυτ. Αυστραλία, ανήλθε στις $450.000. Έγιναν και άλλες μετακινήσεις, γύρω από την ίδια χρονική στιγμή, όπως εκείνη από το νησί των Χριστουγέννων, μεταξύ 11-14 Μαΐου, στην Αδελαΐδα και Μελβούρνη που στοίχισε $423.100, ενώ η ανακαίνιση ενός αεροδρομίου στη Δυτ. Αυστραλία για να χρησιμεύσει ως κέντρο κράτησης προσφύγων στοίχισε $275.000.
 Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία θα φθάσουν το $1.1δις το ερχόμενο οικονομικό έτος.
Μόνο τα έξοδα μεταφοράς τους μέσα σε μια πενταετία εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει τα $11 εκατ.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μετανάστευσης, όταν ερωτήθηκε για το ύψος των δαπανών, δήλωσε ότι ‘χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να δώσει εξηγήσεις επί των δαπανών’, περιορίστηκε όμως να πει ότι ‘τα αεροπλάνα για την μεταφορά των προσφύγων ναυλώνονται μόνο όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη, η δε χρονική στιγμή εξαρτάται από το πότε είναι διαθέσιμα τα αεροσκάφη’.
Τον περασμένο μήνα, εν τω μεταξύ, είχε γίνει γνωστό ότι σε περιπτώσεις που απαιτείται να απελαθούν από τη χώρα πρόσφυγες ή εγκληματίες, το αεροπορικό ταξίδι ενδέχεται να στοιχίσει μέχρι και $500.000 τη φορά.
Σε εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται και το κόστος διεύθυνσης προγραμμάτων στα προσφυγικά κέντρα
www.neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου