Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ταλαιπωρία καρκινοπαθών στη Μαγνησία...

Αγώνα δρόμου και απίστευτη ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε διάφορες θεραπείες εκτός Νοσοκομείου Βόλου. «Μπλεγμένοι» κάθε φορά σε δαιδαλώδεις διαδικασίες γραφειοκρατίας για να δικαιολογήσουν οδοιπορικά και να πληρωθούν από το ΙΚΑ όχι φυσικά όλο το ποσό αλλά όσα ορίζουν οι σχετικοί εγκύκλιοι.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ 
 
 Όσο για τα φάρμακα για αυτά υπάρχει ειδική φόρμουλα όσον αφορά τους ... ασφαλισμένους του ΙΚΑ, διότι για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όσοι προσβάλλονται από διάφορες μορφές καρκίνου τρέχουν και δεν φτάνουν μέχρι να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μην πληρώνουν από την τσέπη τους τα διάφορα σκευάσματα.
Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα ακριβά φάρμακα για τους καρκινοπαθείς χορηγούνται μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας από το φαρμακείο του ΙΚΑ .
 
Τα περισσότερα από τα ειδικά σκευάσματα που είναι και κοστοβόρα διατίθενται απευθείας από την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ που στεγάζεται το φαρμακείο στο ΙΚΑ Βόλου. Για όσα δεν υπάρχουν, γίνεται αυθημερόν παραγγελία και την επομένη αποστέλλονται για να αποδοθούν στους ασθενείς.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορούσε σε πάσχοντες από μυελό-δυσπλαστικά σύνδρομα και αυτοάνοσα νοσήματα και σε όσους τους χορηγούνταν από το γιατρό αγωγή με ειδικές ενέσεις που κοστίζουν η εξάδα 1.200 ευρώ.
Στο πλαίσιο των περικοπών που είχε αποφασίσει η Διοίκηση του ΙΚΑ με εγκύκλιο που έχει κοινοποιήσει σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας και στα φαρμακεία έχει ενημερώσει ότι «δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)».
‘Ετσι χρειάζεται ειδική συνταγή για τα συγκεκριμένα σκευάσματα  ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ, αφού λόγω των συχνών καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων που δέχονται καρκινοπαθείς οι ασθενείς υποχρεούνται να προπληρώνουν την θεραπεία που ανέρχεται σε 1.000 και 1.500 ευρώ και στη συνέχεια παραπέμπονται  στο ΙΚΑ προκειμένου να εξοφληθούν.
Σε άλλες περιπτώσεις σύμφωνα με καταγγελίες καρκινοπαθών που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλούνται κατόπιν σχετικής εγκυκλίου να καταβάλλουν στα Δημόσια Νοσοκομεία 308 € για τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φίλμ επιβεβαίωσης πεδίων) που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης με υποβολή δικαιολογητικών και αποδείξεων από το ΙΚΑ.
Η σχετική ωστόσο εγκύκλιος τροφοδοτεί και  διαιωνίζει τη γραφειοκρατία, ταλαιπωρεί  τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου