Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τσουχτερά πρόστιμα στην παραλία του Βόλου για τις "προσωρινές"/μόνιμες κατασκευές των Cafe-bar

Τσουχτερά πρόστιμα στην παραλίαΔεν τήρησαν τα υπεσχημένα οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Παραλίας και όπως έδειξε η χθεσινή αυτοψία της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου οι μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές παραμένουν στις θέσεις τους.
Τα συνεργεία της Πολεοδομίας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Ν. Μόσχου, προχώρησαν σε βεβαίωση προστίμων τα οποία κυμαίνονται από 40.000 έως 100.000 ευρώ.
Η... εικόνα ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη από τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ωστόσο οι μεγάλες κατασκευές που κάνουν «μπαμ» και προκάλεσαν και τις καταγγελίες μεταξύ επαγγελματιών στην Παραλία παρέμειναν ως έχουν, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα πρόστιμα.
Οι επαγγελματίες φυσικά προτίθενται να προσφύγουν δικαστικά, εκτιμώντας ότι θα δικαιωθούν τελικά όσον αφορά στα πρόστιμα, ενώ ο Δήμος προσδοκά ότι η κατάσταση θα συμμορφωθεί μετά την ψήφιση της Κανονιστικής Απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τη νέα Κανονιστική Απόφαση στο πεζοδρόμιο της οδού Αργοναυτών και προς την οικοδομική γραμμή επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση εξασφάλισης διαδρόμου πλάτους τουλάχιστον 2,50 μέτρων σε επαφή με το κατάστημα για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο τμήμα της οδού Μπόρελ μεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών και της οδού Φιλελλήνων από Ιάσονος μέχρι της οδού Δημητριάδος τηρουμένων των προαναφερόμενων όρων ανάπτυξής τους.
 Κατ’ εξαίρεση στον πεζοδρόμιο προ του Αχιλλείου η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα επιτρέπεται πέραν των 4,50 μέτρων από την οικοδομική γραμμή, ενώ δεν θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν τέντες, ώστε να παραμείνει ορατή η διατηρητέα όψη του κτηρίου.
Τα στέγαστρα των καταστημάτων (εκτός από το Αχίλλειον) θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ξύλινο σκελετό καλής ποιότητας, μονοκλινούς επίπεδης οροφής, περασμένα με λάδι (χωρίς βερνίκι ή χρώμα). Η επικάλυψη των στεγάστρων θα γίνονται με τέντα επίσης επίπεδη μονοκλινής από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά. Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2 μ. ενώ το πλάτος τους θα καλύπτει το χώρο από την πρόσοψη των καταστημάτων μέχρι την άκρη του πεζοδρομίου. Στις θέσεις των δένδρων αφήνεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος πέριξ αυτών κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα.  Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από την επιφάνεια του κορμού του κάθε δένδρου.
Επιτρέπεται εξάλλου μεταξύ των καταστημάτων τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικών αποτελούμενα στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους ως 60 εκ. και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8 Χ 8 ύψους 1 μ. και εξέχον 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80 μ.
Οι χώροι των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων οριοθετούνται με την τοποθέτηση των σταθερών διαχωριστικών ύψους 60 εκ. ώστε να διασφαλίζονται οι χώροι διέλευσης των πεζών τόσο στους διαδρόμους των 2,5 μέτρων όπως και επίσης των κάθετων πεζόδρομων της παραλίας καθώς και στις εισόδους των οικοδομών.
Επιτρέπονται επίσης κινητά θερμαντικά συστήματα, μέγιστων διαστάσεων βάσης εκάστου 0,50χ0,50μ. εφόσον πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Απαγορεύονται οι σταθερές εγκαταστάσεις ψύξης - θέρμανσης καθώς και οι κινητές με διαστάσεις βάσεις μεγαλύτερες από 0,50μ.χ0,50μ.
 Στην παραλία του Βόλου απαγορεύεται η ανάπτυξη πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων.    
Οι προδιαγραφές αυτές είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα υπόδειγμα κατασκευής που θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου