Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Και μετά τα μολυσμένα με E.coli σουτσουκάκια, Αβανταδόροι της LIDL...


Είναι δυνατόν ένας δημόσιος φορέας να εκδίδει πανηγυρικές ανακοινώσεις επειδή έπραξε το αυτονόητο; ...Μάλλον τον κανόνα αποτελούν τέτοιες ανακοινώσεις σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, αφού με την προβολή των αυτονόητων επιχειρείται η άντληση πολιτικής υπεραξίας για υπουργούς και άλλους φιλόδοξους παραγοντίσκους. Οταν μάλιστα ο δημόσιος φορέας έχει λερωμένη τη φωλιά του, τότε τέτοιες ανακοινώσεις προσλαμβάνουν επείγοντα χαρακτήρα.
Προχθές (23 Αυγούστου), ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Τροφίμων) εξέδωσε πανηγυρική ανακοίνωση για να μας ενημερώσει ότι «μετά από...

συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά “Μη ασφαλή – Επιβλαβή για την υγεία”». Πρόκειται για τους κατεψυγμένους κιμάδες και σουτζουκάκια της γερμανικής πολυεθνικής LIDL, που βρέθηκαν μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E.coli 0157. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατασχέθηκαν δυόμισι τόνοι απ’ αυτά τα προϊόντα, ενώ είναι άγνωστο τι ποσότητες από τις συγκεκριμένες παρτίδες καταναλώθηκαν και πόσες παρτίδες στο παρελθόν ήταν ενδεχομένως μολυσμένες με το ίδιο ή άλλα μικρόβια.

Δικαιούμαστε να το πούμε αυτό για δυο λόγους. Πρώτο, γιατί ο ΕΦΕΤ σπάνια κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους. Δεύτερο, γιατί το σύστημα (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ) στηρίζεται στον… αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων. Για να μείνουμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα, τι ακριβώς σημαίνει για τη LIDL αυτοέλεγχος μας το έδωσε να το καταλάβουμε πολύ καλά η ίδια η εταιρία. Ενώ τα εργαστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν ανιχνεύσει το παθογόνο βακτήριο στους κιμάδες και τα σουτζουκάκια της, η LIDL εξέδωσε ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα συγκεκριμένα προϊόντα της είναι υγιεινότατα! Επικαλούνταν, μάλιστα ελέγχους που έγιναν σε ιδιωτικά εργαστήρια κατόπιν δικής της παραγγελίας.

Εν προκειμένω, εγείρεται ένα τεράστιο θέμα για τον ΕΦΕΤ. Η LIDL μέχρι πρότινος επέμενε στις παραπειστικές της ανακοινώσεις, γεγονός που αποτελεί αδίκημα. Τα σχετικά Δελτία Τύπου ήταν μέχρι πρότινος ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της γερμανικής επιχείρησης, αλλά κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο αφαιρέθηκαν, προφανώς κατόπιν κάποιων συνεννοήσεων. Είναι τόσο ισχυρές οι διασυνδέσεις της LIDL με την κυβέρνηση που οδήγησαν στην καρατόμηση από τον εποπτεύοντα υπουργό Α. Λοβέρδο του προέδρου του ΕΦΕΤ Γ. Νυχά, ο οποίος αρνήθηκε να κουκουλώσει το σκάνδαλο, αμέσως μετά την ανίχνευση του E.coli στα σαβουροπροϊόντα της LIDL. Επιμένοντας στην ψευδή ανακοίνωσή της, η γερμανική εταιρία διέπραξε το αδίκημα της παραπληροφόρησης, το οποίο, με βάση το άρθρο 21 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 15523/2006, τιμωρείται με πρόστιμο από 2.000 έως 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται πάρα πολύ και κινείται μεταξύ 20.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση η Lidl για ένα μήνα, ίσως και παραπάνω, παραπληροφορούσε τον κόσμο, διαπράττοντας το συγκεκριμένο αδίκημα κατ’ υποτροπήν και κατ’ εξακολούθηση. Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγήθηκαν την επιβολή κυρώσεων και για την παραπληροφόρηση, όμως μέχρι στιγμής ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον –πανηγυρίζοντα κατά τα άλλα– νέο πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γ. Μίχα. Φαίνεται πως και πάλι δούλεψε το παρασκήνιο. Τα μολυσμένα προϊόντα της LIDL καταστράφηκαν μες στο κατακαλόκαιρο, όταν η δημοσιότητα είναι μειωμένη, η εταιρία απέσυρε τα παραπλανητικά δελτία Τύπου από την ιστοσελίδα της και ο ΕΦΕΤ δεν θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που, πέρα από το οικονομικό σκέλος, θα στιγμάτιζαν ανεξίτηλα τη LIDL ως εταιρία που παραπληροφορεί το καταναλωτικό κοινό.

Για όλ’ αυτά περιμένουμε απαντήσεις από τον Γ. Μίχα. Ας σταματήσει να κάνει το κορόιδο και να εκδίδει πανηγυρικές ανακοινώσεις, όπως αυτή της 25ης Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία «την αρτιότητα των ενεργειών του ΕΦΕΤ αναφορικά με την υπόθεση εμπορίας και διακίνησης προϊόντων Γερμανικής προέλευσης με βακτήριο Escherichia coli στα σούπερ μάρκετ LIDL της Ελλάδας, επιβεβαίωσε σε απάντησή του στον Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Ν. Χουντή, ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, κ. John Dalli».

Επί τη ευκαιρία, σημειώνουμε ένα σημείο-πρόκληση στην απάντηση που έδωσε ο Dalli στον Χουντή, το οποίο προφανώς ουδόλως ενόχλησε τον Γ. Μίχα, γι’ αυτό και δεν το σχολίασε. «Η Επιτροπή –γράφει– ελέγχει τακτικά την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου των εθνικών αρχών με επιθεωρήσεις που διενεργεί το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Επιτροπής. Ούτε από τις επιθεωρήσεις αυτές, αλλά ούτε και από άλλες πηγές πληροφόρησης προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν υποψίες για ανεπαρκή ποιότητα των ελέγχων ασφάλειας των τροφίμων που διεξάγουν οι γερμανικές αρχές ή να επιβάλλουν την εξέταση συγκεκριμένων μέτρων κατά των γερμανικών προϊόντων».

Αφού οι γερμανικές αρχές είναι τόοοσο αποτελεσματικές στους ελέγχους τους, πώς πέθαναν τόσες δεκάδες άνθρωποι και πώς αρρώστησαν τόσες χιλιάδες άνθρωποι από το E.coli; Πώς έφτασαν στην Ελλάδα μολυσμένοι κιμάδες και σουτζουκάκια και ανάλογα προϊόντα στη Γαλλία (τουλάχιστον), όπου ασθένησαν ακόμη και βρέφη;
Νέοι αβανταδόροι

Μπορεί η LIDL να μην κατάφερε να κουκουλώσει το σκάνδαλο με το E.coli στα προϊόντα της, επειδή κάποιοι άνθρωποι αντέδρασαν και δεν δέχτηκαν να πειθαρχήσουν στη «γραμμή» που ερχόταν «άνωθεν», βρήκε όμως άλλους αβανταδόρους. Οπως τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, που προ διμήνου εγκαινίασε μαζί με τους ανθρώπους της LIDL το «αναπλασμένο» από τη γερμανική εταιρία πάρκο της «Πλατείας Εθνικής Ενότητας» στα Πατήσια. Στη φιέστα μίλησε ο Καμίνης, μίλησε και εκπρόσωπος της LIDL! Ο δήμαρχος λειτούργησε σαν διαφημιστής μιας εταιρίας που δεν πουλάει μόνο προϊόντα-σαβούρα, αλλά και προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία.

Το πιο προκλητικό, όμως, είναι πως η LIDL, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, υλοποιεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται να το επεκτείνει και στα δημοτικά σχολεία της πόλης, κατόπιν συμφωνίας, προφανώς, με τη δημοτική αρχή του βιομήχανου Γ. Μπουτάρη (κύλησε ο τέντζερης... όπως λένε). Στόχος του προγράμματος είναι να μυήσει τα παιδιά –κρατηθείτε!– «σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

Και να μην υπήρχε το σκάνδαλο με το E.coli, αρκεί το όνομα της εταιρίας και η εικόνα που έχουμε όλοι για τα προϊόντα της για να καταλάβουμε πόση σχέση μπορεί να έχει η LIDL με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μεγάλο διαφημιστικό πρόγραμμα, που «χτυπά» την αγορά της Θεσσαλονίκης, με σκοπό ασφαλώς να επεκταθεί κάποια στιγμή και σ’ άλλες πόλεις, στις οποίες η LIDL θα θέλει να βελτιώσει το μερίδιό της στην αγορά. Να συνεργεί, όμως, ο Δήμος της δεύτερης πόλης της χώρας σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο με το E.coli, αποτελεί έγκλημα κατά του λαού της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Ελλάδας, γιατί η LIDL θα αξιοποιήσει σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα αυτό σαν διαφημιστικό εργαλείο.
eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου