Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ: ΙΔΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ

http://www.aftodioikisi.gr
Μετά το α' μέρος της συνέντευξης* όπου η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη επιβεβαίωνε το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για τον «ΑΙΡΕΤΟ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ»**, στο β΄ μέρος, που δημοσιεύεται σήμερα, η κ. Καραβασίλη αποκαλύπτει ποιος ήταν ο δήμαρχος (για τον οποίο είχε μιλήσει στη Βουλή***) που έπαιρνε μίζες για να δέχεται τοξικά στην περιοχή του: Πρόκειται για τον...
πρώην δήμαρχο Μεγαρέων και επικεφαλής σήμερα της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρη Στρατιώτη (υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2010), ο οποίος -όπως λέει στη συνέντευξή της προς την aftodioikisi.gr η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος- κατονομάστηκε από το φύλακα της χωματερής Μεγάρων που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια επ' αυτοφώρω να χρηματίζεται για να δεχθεί τα τοξικά,  ότι ενεργούσε κατόπιν εντολής του.
Παράλληλα, η κυρία Καραβασίλη εξηγεί γιατί «ανθεί» αυτή η βιομηχανία με τις παράνομες χωματερές με τοξικά στη χώρα μας: Όπως λέει, το κόστος για τη μεταφορά τους στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου υπάρχει αδειοδοτημένο εργοστάσιο, φτάνει τα 1.000 ευρώ τον τόνο! Παραδέχεται δε τις ευθύνες της Πολιτείας που τόσο χρόνια δε δημιούργησε τόσα χρόνια τέτοιους χώρους στη χώρα μας ώστε να μειωθεί αυτό το υπέρογκο κόστος.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της ειδικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
-Κυρία Καραβασίλη υποστηρίζετε ότι όταν λέγατε τα περί μίζας στη Βουλή δεν είχατε υπόψη σας το δήμαρχο Συκαμίνου αλλά...
Όταν έλεγα αυτά στη Βουλή αναφερόμουν σε συγκεκριμένο δημαρχο που πιάστηκε επ' αυτοφώρω να δέχεται σε χωματερή βυτιοφόρο που είχε επικίνδυνα και να παίρνει χρήματα. Το περιστατικό  έγινε πριν από δύο χρόνια και πολύ σύντομα θα επιβληθεί πρόστιμο καθώς όλα τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια του υπουργού, ενώ ήδη ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα εδώ και ένα χρόνο και έχει γίνει και δικαστήριο για το θέμα αυτό.
-Για ποιόν δήμαρχο πρόκειται αν επιτρέπεται;
Εγώ δεν είπα τότε γιατί θεωρούσα ότι δεν είχε νόημα. Σας λέω ότι πρόκειται για τη χωματερή Μεγάρων.
-Άρα πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Μεγαρέων..
Ναι. Άλλωστε μετά την επιθεώρηση των επιθεωρητών συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω το φορτηγό και ο φύλακας που χρηματίστηκε ο οποίος όμως ομολόγησε ότι ενεργούσα με  εντολή του δημάρχου. Έχει γίνει δικαστήριο. Δεν γνωρίζω αν έχει καταδικαστεί και αν έχει κάνει έφεση.
-Προφανώς, ίδια περίπτωση είναι ο πρώην κοινοτάρχης Συκαμίνου;
Δεν θέλω να προδικάσω...
-Ναι αλλά από αυτά που περιγράφετε...
Εμένα με ενδιαφέρει να απομακρυνθούν οι όγκοι των απορριμμάτων, γιατί όσο εξακολουθούν και παραμένουν συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Να βρεθεί ο υπεύθυνος και θα του επιβάλουμε περιβαλλοντική ευθύνη που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να καλύψει το κόστος της απομάκρυνσης όλων των επικίνδυνων στη Γερμανία και όπου αλλού υπάρχει αδειοδοτημένο εργοστάσιο και βεβαίως άμεσα να υποβάλει σχέδιο αποκατάστασης της χωματερής το οποίο και θα υλοποιήσει με δικά του χρήματα.
-Να σας ρωτήσω κυρία Καραβασίλη, ποιο είναι το κόστος για να μεταφέρει κανείς τέτοια απόβλητα στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Γερμανία; Τι όφελος μπορεί να έχει κάποιος που τα μεταφέρει και τα πετάει σε μια παράνομη χωματερή;
Εκεί είναι το ζήτημα. Φταίει και η πολιτεία που δεν δημιούργησε τόσα χρόνια τέτοιους χώρους στη χώρα μας ώστε να μειωθεί το κόστος που φτάνει τα 1000 ευρώ τον τόνο. Και να σημειωθεί ότι στα Οινόφυτα υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες που παράγουν πολλές χιλιάδες τόνους το χρόνο. Και βεβαίως δεν τους δηλώνουνε καν, ενώ δεν έχουν και άδεια προσωρινής αποθήκευσης. Κι αυτό γινόταν 30 χρόνια συναπτά. Αυτή είναι και η τραγωδία του Ασωπού κι ακόμη δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα και μελέτες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
* ΕΔΩ
** ΕΔΩ
***ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου