Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Σαρακοστιανή Νηστεία - Πώς να κρατήσουμε σε υγιή επίπεδα τη χοληστερόλη μας...

Από το diatrofi.gr

Η αποχή, των συμμετεχόντων στη νηστεία της Σαρακοστής, από την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων φέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. Δηλαδή, στις τιμές της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της ''καλής'' HDL και της ''κακής'' LDL. Η μειωμένη πρόσληψη κατανάλωσης ζωικού λίπους και...
κορεσμένων λιπαρών (τα λεγόμενα ''κακά λιπαρά'') αποφέρουν μια σημαντική μείωση των παραπάνω τιμών και γενικότερα αποτελούν προστατευτικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων όπως έχει αποδειχτεί από πάμπολλες επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί.
Υπάρχει ένα μεγάλο ΟΜΩΣ...
Τα θαλασσινά όπως τα μύδια, τα στρείδια, το χταπόδι, τα καλαμαράκια, οι γαρίδες κ.α σαφώς είναι και είναι η καλύτερη επιλογή για τη νηστεία, καθώς βοηθούν στο να αναπληρώσουμε τις πρωτεϊνικές απώλειες που έχουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
ΟΜΩΣ... για όσους δεν γνωρίζουν, αυτά τα μαλάκια και τα οστρακοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης. Το χταπόδι εξαιρείται καθώς δεν περιέχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη.
Άρα οι φίλοι οι οποίοι έχουν ιστορικό με το λιπιδαιμικό τους προφίλ, καλό θα ήταν να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυτών. Τέλος, οι ξηροί καρποί, επίσης αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά σε μεγάλη κατανάλωση και σε διάρκεια. Αν διαθέτετε δυο βασικά ''όπλα'', την εγκράτεια και το μέτρο, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είστε ήδη νικητές.

1 σχόλιο:

  1. Αυτά έχουν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες, η χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από τις τροφές αποδομείται πλήρως και επανα-συντίθεται στο ήπαρ από τον ίδιο τον οργανισμό. Αν έχετε πρόβλημα στο μεταβολισμό, ότι και να καταναλώσετε θα έχετε υψηλή χοληστερόλη, ιδίως οι υπέρβαροι.
    και σκέτο μαρουλάκι! και δεν λέω για τους υδατάνθρακες, ψωμιά, γλυκά, χαλβάδες κλπ. Αν έχετε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από το φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος σας θα έχετε ανεβασμένη την "κακιά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή