Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Ρωσία θέλει να στείλει παρατηρητές για τις εκλογές στην Ελλάδα! Γιατί άραγε;

Για ποιόν λόγο η Μόσχα ενδιαφέρεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα; Υπάρχουν ενδείξεις τέτοιες στην Μόσχα που δημιουργούν υποψίες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στην χώρα γεννήθηκε και που πέθανε η δημοκρατία;

Λίαν προσφάτως είδαμε να εξαιρείται αναίτια μία ρωσική εταιρεία (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά) που εκδήλωσε ενδιαφέρον για επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα. Παλαιότερα είδαμε άλλες (πολύ χειρότερες και άκρως εθνικά επικίνδυνες) "παρεμβάσεις" Ελληνικών κυβερνήσεων, που αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν πληρωμένο "υλικό" επειδή είχε ρωσικό λογισμικό (περίπτωση συστήματος GIS που αγόρασε η ΕΥΠ, αλλά...
δεν δούλεψε χωρίς να αιτιολογηθεί η άρνηση χρησιμοποίησής του). Την ίδια -περίπου- χρονική περίοδο είδαμε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να υπεκφεύγει σχετικά με τον αγωγό Μπ0υργκάς - Αλεξανδρούπολη, μέχρις ότου κατορθώθηκε τελικά να "παγώσει" το σχετικό έργο που θα απέφερε πολύ σημαντικά ποσά στην Ελλάδα.

Τελικά, μάλλον κάτι συμβαίνει στο προτεκτοράτο της Μέρκελ και του Ομπάμα, αφού ακυρώνεται ή "παγώνει" οτιδήποτε αφορά ρωσικό ενδιαφέρον ή οικονομική συναλλαγή της Αθήνας με ρωσικές εταιρείες και θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον εάν οι εκάστοτε σχετιζόμενοι υπουργοί (και πρωθυπουργοί) τολμούσαν να μιλήσουν ειλικρινά ή έστω να... αιτιολογήσουν το σκεπτικό των αποφάσεών τους.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, μαθαίνουμε πως έχει υπάρξει επίσημη κατάθεση αιτήματος για ύπαρξη Ρώσων Παρατηρητών για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαίου κατατέθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αίτημα το οποίο κατατέθηκε από οργάνωση-μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης, «Centre for Monitoring Democratic Processes «Quorum», αιτείται τη σχετική διαπίστευση έτσι ώστε οι Παρατηρητές του, να μπορούν να παρακολουθήσουν επιτοπίως τη διεξαγωγή των εκλογών.

Είναι πάντως ενδιαφέρον να δούμε, αν οι ελληνικές αρχές επιτρέψουν την παρουσία Ρώσων Παρατηρητών, δεδομένου ότι, το αίτημα είναι καθ’ όλα νόμιμο, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι, ο «πολύς» Πέτρος Ευθυμίου, ήταν αυτός ο οποίος σε δηλώσεις του στο BBC και σε άλλα διεθνή ΜΜΕ, υπαλλήλων του made in usa administration, o υπουργός του Σημίτη, ο ΠΑΣΟΚος που οδήγησε με την ψήφο του τη χώρα στην υποτέλεια και στην κατοχή από δυνάμεις πέραν των εθνικών συνόρων, ο πολιτικός που ενεχυρίασε μαζί με την «σοσιαλιστική» του παρέα την λαϊκή εντολή στο ΔΝΤ στην τρόϊκα και τους διεθνείς τοκογλύφους, «άνοιξε το σοσιαλιστικό του στόμα», και εξαπέλυσε μύδρους κατά της νομιμότητας των πρόσφατων εκλογών για τη Δούμα, της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ως εκπρόσωπος του γνωστού και μη εξαιρετέου για τον ρόλο του, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), βασιλικότερος του βασιλέως της κυρίας του κυρίου με το στίγμα της Λεβίνσκυ, της Χίλαρη Κλίντον, ο κ. Ευθυμίου, κατακεραύνωσε τότε τους Ρώσους και τον Πούτιν, μιλώντας για παραβιάσεις των δημοκρατικών διαδικασιών, κατά τη διενέργεια των ρωσικών βουλευτικών εκλογών.

Ας δούμε λοιπόν, πως θα λειτουργήσει η «Δημοκρατία» του κυρίου Ευθυμίου και των συν αυτώ, στο αίτημα των Ρώσων Παρατηρητών.


Aνάβουν «κόκκινο» στους Ρώσους και παίζουν με την φωτιά
Κάτι τρέχει στο βασίλειο των… αποκρατικοποιήσεων! Κι αυτό που «τρέχει», φέρνει στο φως όλο το παρασκήνιο και τις «υπόγειες μάχες» για τα περιουσιακά στοιχεία αυτού του κράτους, που είναι ανυπολό­γιστης αξίας, αλλά οι άρπαγες θέλουν να αποκτήσουν πάμφθηνα!
Η προκήρυξη των εκλογών μεταθέ­τει την υπόθεση των αποκρατικοποι­ήσεων για να τη χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή κι όποτε κι αν σχηματιστεί… Στην παρού­σα φάση, ωστόσο, όσοι ανέλαβαν να χειριστούν τις σοβαρές αυτές υποθέ­σεις, φαίνεται πως κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να στρώσουν το έδαφος σε συγκεκριμένους «μνηστήρες».
Παράλληλα, δημιουργούν συνθήκες απομάκρυνσης όσων δεν είναι στην ίδια ομάδα ή τα συμφέροντα βρίσκο­νται στην αντίπερα όχθη! Εν ολίγοις, όλα κινούνται ακριβώς με τον τρόπο που έχει καταγράψει το «Π» στο ρε­πορτάζ του εδώ κι αρκετούς μήνες.
Το νεότερο στοιχείο, που βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις γύρω από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, είναι ένας καθόλου τυχαίος αποκλεισμός: της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Energia. Μαζί με άλλες δύο υποψηφι­ότητες (του fund Brookfield από την Αυστραλία και του Doherver ενός ρωσο-κυπριακού fund) βρέθηκαν εκτός «κούρσας» για τη διεκδίκηση της ελλη­νικής εταιρείας αερίου, λόγω ελλείψε­ων στα δικαιολογητικά που συνόδευαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις μπο­ρεί να μην προκαλούν το ενδιαφέρον ή να μην έχουν «γαργαλιστικές» λε­πτομέρειες, αλλά η πρώτη περίπτωση αποτελεί φωτογραφία των όσων συμ­βαίνουν στο παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σχετικά με τα συμφέροντα που θα επικρατήσουν, ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο των «διαδρόμων» μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών.

Έξω οι Ρώσοι
Η επενδυτική εταιρεία Energia, όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με «μακροπρό­θεσμη στρατηγική συνεργασία», αλλά κυρίως με «συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων». Επίσης επισημαί­νει χαρακτηριστικά: «Η ομάδα μας έχει μεγάλη εμπειρία και γνώσεις σε διάφο­ρους τομείς. Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με τους οικονομικούς πό­ρους που διατίθενται από την Energia, καθιστά δυνατή την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων τους».
Η διοίκηση του ρωσικού fund, όπως προκύπτει και πάλι από την ιστοσελί­δα του, είναι ο εξής ένας: Ο Ιγκόρ Γιουσούφοφ. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως αποτέλεσε έναν από βασικούς συ­νομιλητές και συντονιστές του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά το βιογραφικό του, στην ιστοσελίδα της εταιρείας της οποίας είναι επικε­φαλής, αναδεικνύει κι άλλες πτυχές της υπόθεσης:
Ο Ιγκόρ Γιουσούφοφ, με καταγωγή από το Νταγκεστάν, διετέλεσε υπουρ­γός Ενέργειας της Ρωσίας από το 2001 έως το 2004. Παράλληλα, από το 2003 είναι μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της Gazprom, θέση που διατηρεί έως σήμερα και αποδεικνύει πως οι δεσμοί με τον ρωσικό κολοσσό είναι άρρηκτοι.
Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται πως μπαινο­βγαίνει πολύ συχνά στις αίθουσες του Κρεμλίνου, όπου λαμβάνονται αποφά­σεις για τη ρωσική στρατηγική και τα­κτική επί ιδιαίτερα σοβαρών θεμάτων. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι από το 2004, δηλαδή επί Πούτιν, αλ­λά και στη συνέχεια επί Μεντβέντεφ, ο Γιουσούφοφ αποτελεί τον «ειδικό εκ­πρόσωπο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας επί θεμάτων διεθνούς ενεργειακής συνεργασίας». Μάλιστα του έχει αποδοθεί ο τίτλος του πρέσβη με ειδικές αρμοδιότητες.
Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος του Πούτιν «έφαγε πόρτα» στην Αθήνα. Γι’ αυτό έσπευσε ο ίδιος να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα και να κα­ταθέσει όσα επιπλέον δικαιολογητικά του ζήτησαν από το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως ο αποκλεισμός της εταιρείας Ener-gia εντάσσεται στο μήνυμα που ήθελαν κάποιοι να αποσταλεί στη Μόσχα!
Κι αυτό το μήνυμα καθιστά σαφές πως άλλοι παράγοντες βλέπουν σαν κόκκινο πανί την οποιαδήποτε ρωσική υποψηφιότητα για τη ΔΕΠΑ και το ελ­ληνικό σύστημα φυσικού αερίου! Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Στελέχη του ενεργειακού τομέα θυμήθηκαν την αναφορά της Χίλαρι Κλίντον, κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα, για την ιδιωτικοποίηση του τομέα του φυσικού αερίου.
Πριν από μερικές εβδομάδες, εξάλ­λου, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέ-ιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Ρίσταρντ Μόρνινγκσταρ ήταν ξεκάθα­ρος, τόσο σε δημόσιες δηλώσεις του όσο και σε συναντήσεις με κυβερνητι­κά στελέχη: Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τη ρωσική παρουσία στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και μάλιστα στον τομέα του φυσικού αερίου, όπου Ου­άσιγκτον και Μόσχα μάχονται σκληρά στο παρασκήνιο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες για το ποια από τις δύο θα αποκτήσει τον έλεγχο των αγωγών με­ταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη πε­ριοχή της Ευρασίας.
Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, με τον τρόπο που χειρίστηκαν τις υποψηφι­ότητες για τη ΔΕΠΑ, επιβεβαίωσαν στην ουσία το ρεπορτάζ του «Π», πριν από μερικές εβδομάδες, για συντονισμένη «κάθοδο» στην Ελλάδα, ώστε αυτήν τη φορά να μη βρεθούν εκτός παιχνιδιού. Βλέπετε, είχαν καεί στον χυλό το 2003 (στον διαγωνισμό που έγινε τότε για στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΠΑ) και τώ­ρα φυσούν και το γιαούρτι…
Αυτήν τη φορά, η Gazprom ήρθε και έθεσε υποψηφιότητα απευθείας, αλλά είχε και την Energia του συνεργάτη της Γιουσούφοφ, ούτως ώστε να μην ισχύ­σει το επιχείρημα που είχε χρησιμοποι­ηθεί πριν από μία 10ετία πως θα δημι­ουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις, καθώς είναι και ο βασικός προμηθευ­τής της χώρας.

«Μας θέλετε ή όχι;»
Η άλλη ρωσική υποψηφιότητα, της εταιρείας Negusneft που ανήκει στον μεγαλοεπιχειρηματία Λεονίντ Λέμπε-ντεφ, έχει στην ουσία τον ίδιο στό­χο. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ρωσικού ομίλου Αντρέι Καραλι-όφ ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του, με αφορμή την υποψηφιότητα της εταιρείας: Σε περίπτωση που η Negusneft επικρατήσει στον διαγωνι­σμό για τη ΔΕΠΑ, θα καλέσει την Gazprom να συνεργαστούν στη διαχείρι­ση του ελληνικού συστήματος φυσι­κού αερίου.
Όλα αυτά - και κυρίως ο αποκλεισμός της Energia - συνέβησαν τη στιγμή κατά την οποία ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Κώ­στας Μητρόπουλος βρισκόταν στη Μό­σχα, όπου, όπως λένε αυτόπτες μάρτυ­ρες, συνάντησε (το λιγότερο) αρνητική στάση από τους Ρώσους συνομιλητές του. Μάλιστα, κάποιοι ρώτησαν ευθέως τους εκπροσώπους του ελληνικού φο­ρέα: «Πείτε μας, μας θέλετε ή όχι; Να μη χάνουμε και τον χρόνο μας».
Ωστόσο, οι δεσμεύσεις προς άλλους «προστάτες» μας φαίνεται πως είναι πολλές. Κι αυτές οι δεσμεύσεις δεν χω­ρούν «παρείσακτους», όπως φαίνεται πως αντιμετωπίζονται οι Ρώσοι.
Η επόμενη κυβέρνηση, όμως, θα βρει μπροστά της, εκτός από το... πα­λούκι των αποκρατικοποιήσεων, και το θέμα των σχέσεων με χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, που παίζουν καθορι­στικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν έχει ανοίξει ακόμη…
Στην Ελλάδα των σκανδάλων, όλα είναι δυνατά
  • Σκάνδαλα και σκανδαλάκια ή η διαφάνεια της κυβέρνησης δεν είναι για όλους και για όλα;
  • Πότε και πώς ορίζεται ένα οικονομικό σκάνδαλο;
  • Πως και ποιοι ορίζουν τι είναι τελικά ένα σκάνδαλο;
  • Μπορούν, άραγε, οι εξωτερικές πιέσεις να καθορίσουν για το τι είναι εθνικά συμφέρον της χώρας μας;
  • Ποιοι και γιατί καθορίζουν το πώς θα λειτουργούν οι εισερχόμενες εθνικά ευαίσθητες πληροφορίες για την χώρα μας;
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα "σκάνδαλο" που έγινε και που «προσδιορίστηκε» από καταχωρήσεις του Wikileaks και με ένα σκάνδαλο που δεν έγινε ή που –τουλάχιστον- δεν προσδιορίστηκε ως σκάνδαλο, αν και η οικονομική συναλλαγή μεταξύ δημόσιου – κρατικού υπαλλήλου και εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του, αφήνει την «μυρωδιά» σκανδάλου.

Η ιστορία δεν είναι σημερινή και αφορά την αγορά – προμήθεια ηλεκτρονικών Γεωγραφικών συστημάτων (GIS) Παρακολούθησης και Συλλογής Πληροφοριών (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών). Πρώτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρέθηκε να διεκδικεί, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τελικά αγόρασε ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ, αφού η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με το που ανέλαβε, αποφάσισε να το βάλει στον «πάγο», επιβεβαιώνοντας έτσι αναφορές των Wikileaks που ήθελαν να «τελειώσει» οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν ήταν αυτή. Το ότι το συγκεκριμένο σύστημα GIS της ΕΥΠ λέγεται πως διαθέτει ρωσικό λογισμικό, ίσως να αποτελεί και την αιτία ακύρωσης – παύσης της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες που θα θεωρηθούν ως «παρεμβολή» στην δικαστική εξέλιξή της. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο Ελληνικός Τύπος (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" την Κυριακή 27/2/2011 στη σελ. 12 σε άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη και με τίτλο "Αξιωματούχους της ΕΥΠ "καίει" απόρρητη έκθεση", όπου υπάρχουν εκτενέστατες αναφορές -πλην της «καταγωγής» του λογισμικού- και στη συνέχεια ανέλαβε η Δικαιοσύνη, χωρίς να έχει διαλευκανθεί -από τότε- πως διέρρευσε στον Τύπο μία άκρως απόρρητη έκθεση του ΓΕΔΔ κ. Λ. Ρακιντζή). Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχει και το τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας (Wikileaks) που αναφέρει ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά να ακυρώσει κάθε αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος Ρωσίας θέτοντας -προφανώς- άλλες διαστάσεις στην Ελληνική Διπλωματία (και ίσως εκθέτοντας σε εθνικούς κινδύνους) και την γενικότερη εξωτερική πολιτική.

Τελικά το σύστημα GIS της ΕΥΠ ακυρώθηκε... Του Στρατού που δεν έχει ρώσικο λογισμικό αλλά υπάρχει και ορατό σκάνδαλο, σύμφωνα με την καταγγελία, (παραθέτουμε το έγγραφο παρακάτω) γιατί προχώρησε;

Σε αυτό το σημείο και με το τελευταίο ερώτημα ξεκινήσαμε μία έρευνα αλλά και την σημερινή μας προσέγγιση σε ένα σκάνδαλο που δεν χαρακτηρίστηκε σαν σκάνδαλο, που όμως έγινε και τελικά αποσιωπήθηκε… Γιατί άραγε; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση της «διαφάνειας» και της «κάθαρσης», είναι δυνατόν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να παραβλέπει μία τέτοια οικονομική συναλλαγή του δημοσίου, η οποία ενέχει στοιχεία σκανδάλου, σύμφωνα με το έγγραφο που παραθέτουμε παρακάτω; Ίσως το ότι ζούμε σε μία χώρα, όπου όλα είναι δυνατά, να καθιστά σκάνδαλο το ένα και να μην αγγίζει το άλλο… Η αγορά δύο ίδιων ευαίσθητων συστημάτων, του ιδίου μάλιστα κόστους, που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια και που το ένα καταργήθηκε – παύθηκε, ενώ το άλλο λειτουργεί κανονικά, ίσως να αποτελεί κάτι συνηθισμένο. Όμως, όταν μαθαίνουμε πως το ένα αγοράστηκε κανονικότατα (πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις) και παύθηκε, ενώ το άλλο αγοράστηκε σε καθεστώς «αδιαφάνειας» αλλά λειτουργεί, τότε από μόνη της αυτή η υπόθεση γίνεται σκάνδαλο.

Το έγγραφο που ξεσκεπάζει την συγκεκριμένη ιστορία, παρατίθεται στη συνέχεια. Έχει ενδιαφέρον πάντως, το ότι δημιουργήθηκε μία εταιρεία για την ανάληψη ενός έργου, από την σύζυγο του "αναδόχου", όπως αναγράφεται στο έγγραφο. Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν οι υπογράφοντες (στρατιώτες) την "μελέτη" του έργου, αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή ή και γνώση γύρω από την συγκεκριμένη δουλειά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου