Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Διπλό «κανόνι» τουρισμού στην Αλόννησο;


Λόγω αναστολής πληρωμών Ιταλικής και Κυπριακής τουριστικής εταιρίας
«Βόμβα» για τον τουρισμό και της Αλοννήσου, αποτελεί η είδηση ότι η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία τουρισμού ''VERATOUR'' ακύρωσε τις πληρωμές τριετούς συμβολαίου για επτά ελληνικά ξενοδοχεία που δούλευαν μόνο με ιταλούς τουρίστες. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν είναι ότι σύντομα η χώρα θα βρίσκεται εκτός Ευρώ. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, έχει ως αποτέλεσμα να... κινδυνεύει με λουκέτο ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αλόννησο, που δουλεύει αποκλειστικά και μόνο με Ιταλούς τουρίστες, ενώ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού τονίζει ότι είναι το δεύτερο κρούσμα, με πρώτο Κυπριακή εταιρία.
Σε πρόφαση, ώστε να μην πληρώσουν τους ξενοδόχους «ενώ έχουν πουλήσει τα πακέτα στους πελάτες τους κι εμείς παρέχουμε κανονικά τις υπηρεσίες μας, καθώς αυτοί έρχονται στο νησί», αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αλοννήσου Κώστας Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι η μοναδική επιστολή που αποστέλλεται από μεγάλες εταιρείες τουρισμού, καθώς παρόμοια επιστολή απέστειλε σε συνεργάτη του πράκτορα, μεγάλη κυπριακή εταιρεία τουρισμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, στο νησί οι πελάτες της εταιρείας έρχονται κανονικά, όπως και τα αεροσκάφη. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια γλώσσα. Στην ουσία αρνούνται να μας πληρώσουν, ενώ οι ίδιοι έχουν πουλήσει τα πακέτα, πλήρωσαν οι πελάτες και αυτοί έβαλαν τα ευρώ στην τσέπη. Αφής στιγμής ανοίξαμε και παρέχουμε υπηρεσίες πρέπει να πληρώσουν. Ας μην επικαλούνται φαντάσματα, για να μην πληρώσουν» τόνισε.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε ότι και Κυπριακή εταιρία τουρισμού, που έχει υπογράψει επιταγές για προκαταβολές για πακέτα που έκλεισε, δεν αποστέλλει τα χρήματα, επικαλούμενη την πολιτική κατάσταση. «Είναι άνω ποταμών αυτά που συμβαίνουν. Αυτή τη στιγμή έχουν κολλήσει τα πάντα. Κανένας πράκτορας του εξωτερικού δεν ανανεώνει τα συμβόλαια για του χρόνου κι όλοι επικαλούνται την ρευστή οικονομική κατάσταση. Φέτος η κίνηση αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% κι επιπλέον έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και τέτοιες συμπεριφορές».

Η VERATOUR
Στη δισέλιδη επιστολή που έστειλε η Ιταλική εταιρεία στα ελληνικά ξενοδοχεία, επισημαίνει ότι υπάρχει δραματική μείωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως χώρας προορισμού για το ερχόμενο καλοκαίρι' και σπάζοντας τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας, τα οποία έχει υπογράψει με τους ξενοδόχους, δίνει τελεσίγραφο: ''Δεν θα είμαστε σε θέση να σας παραδώσουμε περαιτέρω προκαταβολή τουλάχιστον μέχρι η κατάσταση της χώρας να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη και πιο σταθερή''.
''Δυστυχώς, αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες συμπεριλαμβάνοντας τις αποτυχημένες εκλογές, οι οποίες είχαν ως συνέπεια οι Διεθνείς Εταιρείες Αξιολόγησης να υποβιβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδο CCC, μας επιβάλλει να πάρουμε κάποιο χρόνο και να αξιολογήσουμε τα πιθανά μελλοντικά σενάρια, που αφορούν τη χώρα σας'', υποστηρίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της εταιρείας C. Pompili. Ο ίδιος εκτιμά ότι όπως αναφέρεται ευρέως σε όλα τα μέσα διεθνώς και όπως συζητήθηκε στο Camp David το τελευταίο Σαββατοκύριακο από την G8 «η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον σταθερή χώρα από οικονομικής απόψεως και πολλοί σημαντικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη τις ερχόμενες εβδομάδες».
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στην επιστολή αναφέρεται πως "η μεγάλη μείωση των πωλήσεων και ένα πραγματικό αβέβαιο κοντινό μέλλον μας υποχρεώνουν να σταματήσουμε την αύξηση της οικονομικής έκθεσης και το πιστωτικό όριο που παραδίδεται από τη Veratour σε όλους τους Έλληνες εταίρους της.
Γι’ αυτό το λόγο, η εταιρεία, επισημαίνει ότι δεν θα παραδώσει περαιτέρω προκαταβολές τουλάχιστον μέχρι η κατάσταση της χώρας να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη και σταθερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου