Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΜΑΓΝΗΣΙΑ.106 χρόνια από τον ξεριζωμό της Αγχιάλου


Εκδηλώσεις μνήμης για την 106η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου από τους Βούλγαρους, στις 30 Ιουλίου του 1906, που σηματοδότησε τη δημιουργία της σημερινής Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία, διοργανώνει αύριο Κυριακή 29 Ιουλίου ο Δήμος Βόλου και η Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, στις 10.00 π.μ., στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων, στην...
Κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από φορείς της περιοχής, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής και θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου, με μαέστρο τον Γ. Διαμαντόπουλο. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπ. Σφέτας, με θέμα «Ανατομία του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου: Ηθικοί αυτουργοί, θύτες και θύματα».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην Κεντρική πλατεία, διάφορα συγκροτήματα της περιοχής θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι κάτοικοι της περιοχής προέρχονται από προσφυγικές οικογένειες, οι οποίες ήρθαν από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία) στην Ελλάδα, μετά την καταστροφή της πατρίδας τους το 1906.
Το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου της πολιτικής εκβουλγαρισμού του ελληνικού πληθυσμού. Το καλοκαίρι του 1906 οι ανθελληνικοί διωγμοί πήραν μεγάλες διαστάσεις και κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Αγχιάλου στις 30 Ιουλίου του 1906.
Οι κάτοικοι υπέστησαν δεύτερο μεγάλο πλήγμα, όταν τον Απρίλιο του 1943 λεηλατήθηκε από τους Ιταλούς η Νέα Αγχίαλος. Για τον λόγο αυτό ανακηρύχθηκε σε Μαρτυρικό Χωριό και αργότερα σε Μαρτυρικό Δήμο, εντασσόμενη πια στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».
Να σημειωθεί τέλος, ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δικτύου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου, στα Ανώγεια της Κρήτης, με διάφορα θέματα προς συζήτηση, όπως η ανάπτυξη και οργάνωση πρωτοβουλιών του θέματος των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, καθορισμός δράσεων για το 2012- 2013 κ.λπ.. Εκ μέρους του Δήμου Βόλου ορίστηκε να παραστεί ο δημοτικός σύμβουλος Ηλ. Καραπατάκης.
Εφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου