Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Απάτη με τα "νανογιλέκα" καταγγέλει το Πανεπιστήμιο Αθηνών



Για απάτη εις βάρος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κάνει λόγο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου. Η απόφαση που εκδόθηκε, αναφέρεται στην αυθαίρετη και παραπλανητική επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου από την εταιρεία που διακινεί τα λεγόμενα νανογιλέκα, αλλά και από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που ...τα διαφημίζει και προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο από τις τηλεοπτικές εκπομπές του, αλλά και το site zougla.gr.
Τόσο η εταιρεία BΙΟΤΕΚ που εισάγει τα νανογιλέκα, όσο και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος που τα διαφημίζει με κάθε δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος τα μέσα που του παρέχει η δημοσιογραφική ιδιότητά του, ψευδώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, διατυμπάνιζαν πως οι θεραπευτικές ιδιότητες των νανογιλέκων έχουν πιστοποιηθεί από έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Η παραπλανητική χρήση του ονόματος του πανεπιστημίου

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. πήρε απόφαση με την οποία δηλώνει απερίφραστα πως δεν υπάρχει καμία απόφαση του Πανεπιστημίου η οποία να αναφέρεται σε ευργετικές ή άλλες ιδιότητες των νανογιλέκων. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Θεοδόσιος Πελεγρίνης, απαντώντας στα ερωτήμαστα που του έθεσε η έρυενα του Hot doc για δήθεν έρευνες του πανεπιστημίου αναφέρει: «η Σύγκλητος κατά τη χθεσινή συνεδρία της 19/7/2012, ενημερώθηκε και εξέδωσε απόφαση με την οποία δηλώνεται απερίφραστα ότι το Πανεπιστήμιό μας ουδεμία εμπλοκή έχει ούτε και έχει θέσει υπό την αιγίδα του την ανωτέρω έρευνα. Η ευθύνη (επιστημονική, ποινική, ηθική, δεοντολογική), βαρύνει αποκλειστικώς τα πρόσωπα τα οποία τη διεξήγαγαν και συνεπώς οποιαδήποτε καταγγελία πρέπει να στραφεί κατ’ αυτών».
1. Απλή φωτογράφιση, φορώντας το προϊόν Nanobionic. Σύμφωνα με την εταιρεία, εγκλωβίζει τις υπέρυθρες, άρα στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρχει άλλη θερμοκρασία
2. Ανάλυση με θερμογραφική κάμερα. Όπως φαίνεται το χρώμα σε όλα τα σημεία του σώματος είναι ίδιο. Καμία διαφορά θερμοκρασίας
Όπως αποκάλυψε το HOT DOC που κυκλοφορεί από την Πέμπτη στα περίπτερα, τα νανοϋλικά που εμφανίζονται να έχουν θαυματουργές επιδράσεις επί των ανθρώπων, δεν έχουν καμία τέτοια επίδραση. Ο έλεγχος που τα υποβάλαμε στα εργαστήρια του ΕΜΠ και 3 εργαστηρίων, απέδειξε πως λειτουργούν όπως και κάθε άλλο ύφασμα σε σχέση με την ερυθρή ακτινοβολία. Οι εμφανιζόμενη δε ως επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου είναι μία στατιστική μελέτη σε μόλις 22 άτομα, χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση, ενώ το πανεπιστήμιο στο οποίο υποτίθεται ότι έχει γίνει η ανακοίνωσή της (American College of Sports Medicine) είναι ένα σωματείο. Μιλώντας στο HOT DOC, ο Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, Κωνσταντίνος Νάτσης, λέει χαρακτηριστικά: “Δεν έχει γίνει από γιατρούς αυτή η εργασία. Δε μπορεί να κάνει ιατρικές μελέτες κάποιος που δεν έχει σπουδάσει ιατρική επιστήμη. Επιστημονικά δε στέκει, δεν αποδεικνύονται επιστημονικά αυτά τα οποία αναφέρουν. Το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό και η μεθοδολογία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη που να δικαιολογεί αυτές τις ιδιότητες που αποδίδουν στο συγκεκριμένο γιλέκο. Οι μελέτες σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι μεγάλες και πρέπει να αποδειχθούν σε πολύ μεγάλο δείγμα. Μια έρευνα θα πρέπει να δηλώνει και τον τρόπο με τον οποίο αποδεικνύονται τα αποτελέσματά της. Το να πω εγώ ότι πήρα αυτούς τους ανθρώπους, έκανα αυτές τις μελέτες και βρήκα αυτά τα αποτελέσματα χωρίς να τα αποδεικνύω, δε λέει κάτι. Δεν υπάρχει καμία άλλη δημοσιευμένη εργασία στο ίντερνετ ή σε περιοδικό του εξωτερικού που να αφορά αυτό το θέμα, ούτε έγκριση από το FDA.
Όσον αφορά το θέμα ότι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, είναι αναληθές. Εγώ νομίζω ότι είναι εν αγνοία του πανεπιστημίου. Το ότι εργάζεται κάποιος μέσα στο πανεπιστήμιο με οποιαδήποτε ιδιότητα, δε σημαίνει ότι γίνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρα και σχετικές πληροφορίες από έναν καθηγητή ο οποίος πέρασε από το ίδιο εργαστήριο και με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι επιστημονικοφανές να λέμε ότι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου.”
Ο φάκελος με τα αποτελέσματα της έρευνας του HOT DOC για την πώληση των νανογιλέκων (πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τζίρο 6 εκ. ευρώ) έχει διαβιβαστεί στο ΕΣΡ, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το ΙΝΚΑ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και θα κατατεθεί στην Εισαγγελία Αθηνών. Η έρευνα του περιοδικού με την επιστημονική στοιχειοθέτησή της και οι βεβαιώσεις από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν παραπλανηθεί πληρώνοντας μεγάλα ποσά για τα νανοϋλικά, να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους. Διαβάστε λεπτομέρειες στο HOT DOC που κυκλοφορεί.
Ακούστε τον Τριανταφυλλόπουλο και τους «ερευνητές» να επικαλούνται το Πανεπιστήμιο Αθηνών και να μιλούν ψευδώς για επιστημονική έρευνα (από το 9ο λεπτό μέχρι το 17ο λεπτό της εκπομπής στις 28/6/2012) εδώhttp://www.zougla.gr/webtv/videos/kitrinostypos/607464/view?mid=0&pn=3

1 σχόλιο:

  1. ΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΤΡΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΡΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή