Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Στο Βόλο το «Αντάμωμα Θεσσαλών»


Την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημαρχείο του Βόλου
Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αντάμωμα Θεσσαλών» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουλίου με θέμα «Ελληνικές γέφυρες σωτηρίας με εμπειρίες και γνώσεις απ’ όλο τον κόσμο», το οποίο θα περιλαμβάνει ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες, ενώ θα υπάρχει και ανοικτή συζήτηση μέσω skype με Θεσσαλούς του Απόδημου Ελληνισμού οι οποίοι θα καταθέσουν προτάσεις και προβληματισμούς για διάφορους τομείς.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 το πρωί και...
θα περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν προτάσεις και προβληματισμούς για τη συστράτευσή τους κατά της κρίσης στην Ελλάδα, στους καίριους τομείς: της Οικονομίας, της Τεχνολογίας, των Επιστημών, της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού.
Με αφορμή το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αντάμωμα Θεσσαλών» δόθηκε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου. Η Αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν ένα σπουδαίο εθνικό και τοπικό κεφάλαιο και όπως σημείωσε «επεκτείνουν τα σύνορα της πατρίδας μας, αυξάνουν τις δυνατότητές μας, ενισχύουν την παρουσία μας στο διεθνή χώρο.
Τους οφείλουμε, είπε, πολλά. Και μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτούς. Με τη βοήθειά τους, τις γνώσεις, τις καλές πρακτικές που μεταφέρουν από τους τόπους διαμονής τους, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη σύγχρονη ταυτότητα της περιοχής μας, προωθώντας την ανάπτυξη». Η κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι, εχέγγυο για την επιτυχία του συνεδρίου αποτελούν οι πολύ καλοί ομιλητές γι’ αυτό το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια γόνιμη συνεργασία». Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα ανέφερε ότι οι Απόδημοι στηρίζουν πάντα την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της και πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με Συλλόγους Απόδημων Ελλήνων και ειδικότερα αυτούς της Γερμανίας, προκειμένου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να διοργανώνεται κάθε χρόνο εβδομάδα για τους Απανταχού Νεολαίους Θεσσαλούς, με σκοπό την ενδυνάμωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και να γνωρίσουν τον τόπο τους. «Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τα ομογενειακά κέντρα για την ανάπτυξη λύσεων για την πατρίδα , την οποία έχουν στην καρδιά τους και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπαρτζιώκα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός» Γ. Πορνάρας που ζει στο Τορόντο του Καναδά σημείωσε ότι εκτός των άλλων στο Συνέδριο θα επιδιωχθεί η ενδυνάμωση των δεσμών και των σχέσεων των Απόδημων Θεσσαλών με τους Θεσσαλούς στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα φέτος θα έχει λίγο διαφορετική μορφή, καθώς θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Ειδικότερα, όπως είπε, οι απόδημοι Θεσσαλοί συγκέντρωσαν ένα ποσό για την ενίσχυση του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» το οποίο θέλουν να προβάλλουν.
Ο κ. Πορνάρας είπε ακόμη πως οι Έλληνες της διασποράς είναι εκείνοι που πρώτοι προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας, ενώ για το 4ο παγκόσμιο συνέδριο, που αποτελεί συνέχεια εκείνων που έγιναν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, τόνισε πως στόχο έχει να χτισθούν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε να βρουν απήχηση οι απόδημοι και να επισκεφτούν την Θεσσαλία.
«Οι απόδημοι που θα βρεθούν στην πατρίδα θέλουν ευγένεια και εξυπηρέτηση. Δεν θέλουμε ούτε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο ούτε να πάρουμε κάποιο επίδομα.
Εμείς οι μεγαλύτεροι ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που έχουν μεγαλώσει και ζουν σε άλλη χώρα να έρθουν και να γνωρίσουν την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και πρόσθεσε: «Εμείς οι ομογενείς όταν ερχόμαστε στην πατρίδα θέλουμε να δούμε την πραγματική Ελλάδα και αυτή να ζήσουμε και να γευτούμε. Αν θέλαμε να ακούσουμε αμερικανική ή τζαμαϊκάνικη μουσική θα πηγαίναμε στις χώρες απ’ όπου πηγάζουν». Τέλος η γ.γ. του «Ασκληπιού» Μαρία Μπακλαβά - Στρατίκη ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να στηθεί αυτό το Συνέδριο, παρουσίασε τους χορηγούς και σημείωσε: «Η Αργώ αυτή τη φορά θα μεταφέρει το μήνυμα σε όλους τους Θεσσαλούς της γης ότι θέλουμε εξωστρέφεια. Δεν ψάχνουμε για σωτήρες. Σωτήριες λύσεις είναι η γνώση η εμπειρία και η αγάπη για την πατρίδα μας» είπε χαρακτηριστικά.
Εισηγητές στο συνέδριο θα είναι οι κ.κ.: Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, π. Γερουσιαστής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του New Hampshire των H.Π.A. και Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα: «Η δημοσιοοικονομική κρίση της Ευρώπης και της Γενέτειρας», Μάριος Νόττας, Διευθυντής Μεταπτ. Πρόγραμμα "Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες", εκπρόσωπος της Συνέργειας DUK/Αθηνά/ΕΜΠ/ Ίδρυμα Μπότση: «Hellas Com. Το Νέο Παγκόσμιο Χωριό των Ελλήνων της Διασποράς».
Μία Πρωτοβουλία Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, που αποπειράται να επανεργοποιήσει τους Γαλαξίες των Κοινοτήτων των Ελλήνων», Πασχάλης Δήμου, Εκπαιδευτικός-Δ/ντής 30ου Δημ. Σχ. Βόλου, Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία: «Βασικές αρχές λειτουργίας του Σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος», Νικόλαος Βογιαζίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
«Η πολιτισμική κληρονομιά και η γαστρονομία ως στοιχεία προβολής της Θεσσαλίας», Μιχάλης Τσάκαλος, Δρ. Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας, συνεργάτης του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών (που είναι ελεύθερο Λαϊκό Πανεπιστήμιο): «Ιστορικές και σύγχρονες διαστάσεις της Ελληνικής Αποδημίας και του ευεργητισμού. Ψυχολογικές, ηθικές και κοινωνικές γέφυρες των αποδήμων με την πατρίδα τους στο παρελθόν και στο σήμερα» και Νίκος Λυγερός (SKYPE), Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS): «Οι δυνατότητες της ΑΟΖ».
Τέλος στο συνέδριο της Δευτέρας χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Κώστας Τσιάρας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ» Γ. Πορνάρας.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου